Een zintuiglijke belevenis: Welkom bij de familie Doefel.

Roefel Doefel is een vrolijke, speelse jongen die dolgraag op avontuur gaat met zijn vrienden en zijn familie.
Met dit boek kun je zowel thuis als op school aan de 
slag, want de verhalen van Roefel Doefel zijn zoveel meer 
dan alleen maar voorleesverhalen. Je ervaart dat kinderboeken zoveel meer kunnen zijn dan zomaar lettertjes op papier.

Je zult merken dat de zintuigen extra belangrijk zijn in de wereld van Roefel. Zo leer je kinderen hoe ze de kleine dingen in de wereld kunnen ontdekken; gebeurtenissen die ze kunnen zien, horen, (aan)voelen, ruiken of proeven. En die kleine Roefeldingetjes maken het leven zoveel rustiger en mooier! Wie heeft er een oma met een rode, warme pluche jas, kan zoute garnaaltjes knabbelen bij opa, heeft een vriendinnetje met de frisse geur van lavendel, kan luisteren naar vogelgeluiden in het bos met natuurvriend papa?

Aan mijn interactief kinderboek Roefel Doefel ging heel wat researchwerk vooraf: 30 jaar ervaring in het kleuteronderwijs, experimenteren met geurige kruiden, werken met fijne etherische olies die veilig en geschikt zijn voor kinderen, studie rond kleurentherapie, ..Dit alles om aan Roefel Doefel een veelzijdige zintuiglijke dimensie te geven.

Waarom geeft die zintuiglijke meerwaarde je rust, zelfzekerheid, een gevoel van welbevinden?

Dit alles vind je haarfijn uitgelegd terug bij Roefel Doefel.

Dit eigen, vernieuwende concept maakt Roefel Doefel, juist door die extra zintuiglijke invalshoek, ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

Een voorbeeld: kinderen die slechtziend zijn kunnen de personages uit de verhalen ruiken, door hun specifieke geluiden horen, hun kledij voelen, hun lievelingssmaken proeven.

Slechthorende kinderen krijgen extra steun door de regenboogkleuren bij de personages, de fijne geuren, diverse smaken, verschillend aanvoelende stoffen van hun kledij.


Naast de zintuiglijke ervaringen ontdek je ook dat warmte, genegenheid, geborgenheid, een heel belangrijke rol spelen in het leven van onze kleine vriend. Dit alles ontvangt hij volop van de kleurrijke, unieke personages die hem omringen. Ze bezitten allemaal hun leuke, gestoorde eigenschappen en dragen zoveel bij om het dagelijkse leven van dit kleine kereltje een prettige invulling te geven.

Natuurlijk kun je alle verhalen van Roefel Doefel gewoon (voor)lezen. Maak je echter gebruik van de aangeboden activiteiten, tips, spelletjes en recepten, aromatherapiemogelijkheden, dan breng je de wereld van Roefel Doefel pas echt tot leven. Wie weet steek je er zelf ook nog iets van op!

Fragment uit een verhaaltje:  

Herken je me wel met deze supercoole leren vliegmuts en grote vliegbril op? Ik ben het, Roefel Doefel. En die grappige oude piloot naast mij, dat is mijn Bompa Pomp.
Vandaag gaan we op een heel speciale missie. We gaan iets ‘vangen’ voor Ma’s verjaardag. Morgen is ma jarig en dit keer wil ik haar een heel bijzonder geschenk geven, maar daar moet Bompa Pomp me bij helpen. We gaan samen vliegen met de fladderkast. De fladderkast is een heel oud vliegtuig dat Bompa Pomp heeft gekregen van een belangrijke Engelse generaal. Tijdens de oorlog heeft Bompa die Engelsman geholpen. Als dank daarvoor heeft hij mijn opa deze oude vliegmachine gegeven en Bompa heeft hem ‘fladderkast’ genoemd.

‘Instappen!’ roept Bompa. Hij kruipt voorin op de pilotenplaats en ik haast me op de passagiersstoel net achter hem. Ik vind het blitseRoefelspannend en ook een heel klein beetje eng, maar dat laatste durf ik Bompa Pomp niet te vertellen. Met wat harde en zachte pruttelgeluidjes start de fladderkast op. ‘Hou je stevig vast, want we gaan stijgen!’ roept Bompa Pomp. Oooaah! Wat kriebelt dat in mijn buik! We stijgen hoger en nog hoger; door witte en grijze wolken heen. Kijk, nu kan ik van hierboven ons huis zien en het gezellige huisje van Bomma Bol met de rokende schouw. Oh, en daar in de verte zie ik het bloemenwinkeltje van Mies Hieperdepiep…..

Naast de verhaaltjes biedt dit boek nog zoveel meer…

Iedereen in de Roefelwereld wordt gekoppeld aan een eigen geur, kleur, smaak, geluid,een tactiele ervaring.

Elk van die geuren heeft een specifieke betekenis. Kinderen leren de specifieke geuren kennen door de verhalen en de tekeningen in dit boek.

Wil je de kinderen net iets meer aanbieden, dan zijn al deze geuren ook terug te vinden in kleine flesjes met etherische olie of geurstoffen van bepaalde planten.

Wist je dat…… de geuren van de oliën afkomstig zijn uit een grote verscheidenheid aan bloemblaadjes, zaadjes, schors, bloesems, harssoorten, vruchten, wortels en bladeren van planten?…

Voor jou geschreven door Ann Ceurvels en Huguette Vanden Weghe

Mooi getekend door Nancy Kers

Werd voorgesteld op de boekenbeurs op 1 november 2015
Gegevens:
formaat 21 x 27 cm
omvang ca. 175 blz.
uitvoering hardcover, full colour
doelgroep leerkrachten en ouders thema zintuigen, familie, vriendschap, groot worden
nur 190

prijs € 29,95
isbn 978 94 6234 345 0

Uitgever: Abimo